Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων έχει την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να σας προσκαλέσει στο 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Divani – Caravel από 7 έως 10 Μαρτίου 2024. Στόχος του συνεδρίου μας είναι η παρουσίαση των τελευταίων εξελίξεων στο πεδίο της Λοιμωξιολογίας.
Το συνέδριο με τον πολυθεματικό του χαρακτήρα προσπαθεί να γεφυρώσει την κλινική πρακτική με την έρευνα, που αφορά το πεδίο των λοιμώξεων, με κεντρικό πυρήνα το κλινικό όφελος των ασθενών. Θα γίνει εκτεταμένη αναφορά στα πλέον πρόσφατα δεδομένα που αφορούν την επιδημιολογία, την διαγνωστική, την κλινική φροντίδα, την θεραπευτική και την πρόληψη των λοιμώξεων. Οι διαλέξεις για την γενετική στην υπηρεσία του λοιμωξιολόγου και για την θεραπευτική αντιμετώπιση των λοιμώξεων χωρίς αντιβιοτικά, αποτελούν παράδειγμα της ανάγκης όλων μας για συνεχή τροφοδότηση με νέα επιστημονική γνώση.
Η πορεία της πανδημίας COVID-19, με νέα στελέχη του ιού SARS-CoV-2 που παρουσιάζουν ανοσιακή διαφυγή, συνεχίζεται επηρεάζοντας βασικούς τομείς της νοσηρότητας και της θνητότητας που σχετίζονται με τις λοιμώξεις, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα άτομα. Επιπρόσθετα, εφέτος καταγράφηκαν πολλαπλές συνεπιδημίες ιογενών νοσημάτων του αναπνευστικού όπως η γρίπη και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, που επηρεάζουν σοβαρά και μικρότερες ηλικίες, καθώς και άλλων βακτηριακών νοσημάτων όπως αυτά από πυογόνο στρεπτόκοκκο. Η συνεχής επιτήρηση των λοιμώξεων με μοριακές και άλλες νεότερες μεθόδους οδηγεί στην καλύτερη κατανόηση της επιδημιολογίας και την εφαρμογή των κατάλληλων θεραπευτικών και προληπτικών μέτρων. Παρά την διαθεσιμότητα προληπτικού εμβολιασμού, μικρό ποσοστό των συμπατριωτών μας σε υψηλό κίνδυνο εμβολιάστηκε για την νόσο COVID-19, ενώ υψηλότερο ποσοστό για την γρίπη. Η χαμηλή αποδοχή του εμβολιασμού για την νόσο COVID-19 οφείλεται σε αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων και συστηματική παραπληροφόρηση σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων, χωρίς να γίνεται αναφορά στο τεράστιο όφελος για την υγεία του πληθυσμού, που εκτιμάται σε εκατομμύρια ζωές ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αμφισβήτηση των εμβολιασμών για νοσήματα του αναπνευστικού αναμένεται να έχει γενικότερες συνέπειες για την συνολική εμβολιαστική προσπάθεια και την Δημόσια Υγεία. Ως τραγικό παράδειγμα, μετά από πολλά χρόνια, στην Ευρώπη καταγράφονται ξανά, επιδημίες από ιλαρά και διφθερίτιδα. Ειδικό τραπέζι του φετινού συνεδρίου θα συζητήσει τα νεότερα δεδομένα για τα εμβόλια. Η χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων για την νόσο COVID-19 είχε ικανοποιητική αποδοχή και οδήγησε σε σημαντικό όφελος τους Έλληνες πολίτες, όπως αποδείχθηκε από την πρόσφατα δημοσιευμένη εμπειρία με δεδομένα από την πατρίδα μας, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραμάτισαν μέλη της ΕΕΛ.
Το φετινό συνέδριο περιλαμβάνει επιπλέον θέματα καθημερινής κλινικής πρακτικής με αναφορά σε ενδιαφέροντα περιστατικά λοιμώξεων από τα νοσοκομεία μας, στην διαχείριση ασθενών με αλλεργία στα αντιμικροβιακά καθώς και λοιμώξεις σε ειδικούς πληθυσμούς όπως οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, κίρρωση ή χρόνια νεφρική νόσο. Ειδικές διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες θα συζητήσουν τις λοιμώξεις σε μεταμοσχευμένους και τα νεότερα δεδομένα για την HIV νόσο, την ενδοκαρδίτιδα, τις λοιμώξεις από εντεροϊούς, τις λοιμώξεις σε ξένα σώματα, την φυματίωση, την αντιμετώπιση των αποστημάτων και τις παιδιατρικές λοιμώξεις,
Σ’ ένα νοσοκομειακό περιβάλλον που κατακλύζεται από υπέργηρους ασθενείς με πολλαπλές συννοσηρότητες και σύνθετα προβλήματα, η ορθολογική χρήση όχι μόνο των αντιμικροβιακών αλλά και των νεότερων μοριακών διαγνωστικών και απεικονιστικών τεχνικών είναι καταλυτικής σημασίας. Θέματα διαγνωστικής προσέγγισης, διάρκειας θεραπείας καθώς και νεότερες θεραπευτικές στρατηγικές για πολυανθεκτικά παθογόνα θα συζητηθούν όπως και ο ρόλος των εμβολίων στην μείωση της αντιμικροβιακής αντοχής. Το πρόβλημα των πολυανθεκτικών παθογόνων παραμένει πάντα επίκαιρο και είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα Δημόσιας Υγείας.
Η κοινότητα των λοιμωξιολόγων παραμένει στην πρώτη γραμμή της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση τρεχουσών και μελλοντικών απειλών. Στα πλαίσια αυτά θα αναλυθούν νεότερα δεδομένα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των λοιμώξεων σε ταξιδιώτες, για τις ενδημικές λοιμώξεις και τα τροπικά νοσήματα, για τις λοιμώξεις από επαγγελματική ή περιβαλλοντική έκθεση, ενώ η σχέση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών με τις λοιμώξεις θα αποτελέσει θέμα ειδικής διαλέξεως. Οι καταστροφές του 2023 σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για αυξημένη εγρήγορση και ετοιμότητα διαχείρισης οξέων συμβάντων από την κοινότητα των λοιμωξιολόγων.
Το συνέδριο μας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλους και ιδιαίτερα για τους νέους συναδέλφους με ενδιαφέρον για τη Λοιμωξιολογία. Εξειδικευόμενοι συνάδελφοι θα παρουσιάσουν ενδιαφέροντα κλινικά περιστατικά λοιμώξεων την πρώτη ημέρα του συνεδρίου με συνοδό σχολιασμό από έμπειρους λοιμωξιολόγους. Η εταιρεία μας έχει ως καύχημα την ενίσχυση της νέας γενιάς λοιμωξιολόγων, με την συμμετοχή τους σε συνεχιζόμενα εθνικά αλλά και διεθνή προγράμματα εκπαίδευσης και σε τρέχουσες εθνικές και διεθνείς ερευνητικές προσπάθειες.
Οι ελεύθερες ανακοινώνεις αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί θα αποτυπώσουν την τρέχουσα ελληνική ερευνητική εμπειρία στον χώρο των λοιμώξεων και θα αναδείξουν το μεγάλο εύρος των δράσεων της εξειδίκευσής μας στα νοσοκομεία. Στόχος της εταιρείας στο προσεχές μέλλον είναι η δημιουργία Πανελλαδικών ομάδων εργασίας για εξειδικευμένα θέματα λοιμώξεων, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη του ερευνητικού έργου. Πρόκειται για μια αναγκαία εθνική προσπάθεια η οποία θα βάλει τις προϋποθέσεις για περαιτέρω διεθνείς συνεργασίες στον Ευρωπαϊκό και τον υπόλοιπο διεθνή χώρο. Η δύναμη μας είναι και παραμένει το πνεύμα ομόνοιας και συνεργασίας μεταξύ των επιστημονικών μας ομάδων.
Στο συνέδριο μας προωθείται ο πολυπολιτισμικός διάλογος και η συνεργασία μεταξύ ειδικών και ερευνητών. Διευκολύνοντας την πρόοδο της επιστήμης, θα εφαρμόζονται υγιείς πολιτικές που επηρεάζουν την καθημερινή μας πρακτική στην κοινότητα και στους χώρους παροχής υγείας. Στα πλαίσια αυτά, στην εναρκτήρια διάλεξη του φετινού συνεδρίου, διακεκριμένη καθηγήτρια από το χώρο της βιοηθικής, θα μας μιλήσει για τα ηθικά διλήμματα στο πλαίσιο αντιμετώπισης μεταδοτικών νοσημάτων ενώ η λήξη του συνεδρίου μας θα επισφραγιστεί με διάλεξη για την νέα επανάσταση στον χώρο των επιστημών, την τεχνητή νοημοσύνη και τις εφαρμογές της χρήσης της στην καθημερινή πρακτική των λοιμώξεων.
Η πλούσια θεματολογία, οι καταξιωμένοι ομιλητές και κυρίως η δική σας ενεργή συμμετοχή πιστεύουμε ότι θα συμβάλουν στην επιτυχία του συνεδρίου, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί το κορυφαίο επιστημονικό γεγονός για την Ελληνική Λοιμωξιολογία.
Ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Λ.
Σ. Τσιόδρας
Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ε.Λ.
Μ. Μαραγκός
Ο Γεν. Γραμματέας της Ε.Ε.Λ.
Ν.B. Σύψας